Boyun Fıtığının Belirtiler

 

Omurgayı oluşturan omurlar arasında yer hareketi kolaylaştıran ve omurların zedelenmesine engel olan diskler yer alır. Bu disklerin dış çeperi sert bir dokuya sahip olsa da iç kısmı jölemsi yumuşak bir yapıya sahiptir. Disklerin iç kısmının yumuşak olması omurların zedelenmesini engellerken hareket nedeniyle aşınmasının da önüne geçer. Boyun bölgesinde yer alan omurların arasındaki disklerin dışarı doğru kayması boyun fıtığına neden olur. Fıtıklaşmanın meydana gelmesi diskin sinir kökleri ya da omurilik üzerinde baskı oluşturabilir. Sinirlerin ya da omuriliğin sıkışması sonucunda ağrı, uyuşma, karıncalanma ve kas güçsüzlüğü ortaya çıkar.

 

Ağrı ve Boyun Fıtığı İlişkisi

 

Ağrı boyun fıtığının öne çıkan belirtilerinden birisidir. Ancak her boyun ağrısı fıtık ile ilişkilendirmemelidir. Boyun bölgesinde ortaya çıkan ağrılar genellikle kas ağrısı olsa da ağrının sürekliliği ile doktor gözükmekte fayda vardır. Boyun fıtığının en önemli nedenleri ters hareketler yapmak, ağır kaldırmak ve boyun bölgesini zorlamaktır. Bu tür bir olay sonunda uzun süreli boyun ağrısı meydana gelirse boyun fıtığından şüphelenmek doğru olabilir. Boyun fıtığı ağrıları sırt bölesinden parmak ucuna kadar yayılabilir. Omuz, başın arka tarafı, kürek kemiği ve kollar boyundan gelen ağrının etkilediği alanlardır. Boyun fıtığının tek belirtisi ağrı değildir. İlerleyen durumlarda ellerde ve kollarda güçsüzlük ortaya çıkabilir. Müdahale edilmeyen durumlarda boyundan aşağısı felç olabilir.

 

Boyun Fıtığı Teşhisinde Dikkat Edilenler

 

Boyun fıtığının ağrıdan bağımsız belirtilerini bilmek bu rahatsızlık için erken önlem almanın anahtarıdır. Ensede meydana gelen ağrıya ek olarak kas spazmı ya da boyun tutulması gibi gerçekleşen bölgesel hareket eksikliği fıtığın teşhisinde kullanılan verilerdir. Klinik muayenede doktor kol ve ellerde kas gücü azalması ile ilgili bulgulara rastlanırsa, hastanın baş dönmesi, bulantı, konsantrasyon bozukluğu ya da kulak çınlaması gibi şikayetleri varsa röntgen, MR ya da bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemleri ile kesin tanı konulabilir. Görüntüleme ile teşhis kesin tanı için mutlaka yapılmalıdır. Bu sayede ortaya çıkan semptomların boyun fıtığı ile olan ilişkisi net bir şekilde ortaya çıkarılır. Eğer semptomlar farklı bir rahatsızlığa aitse gerekli tetkiklerin yapılması için adım atılmış olur.