Beyincik sarkması belirtileri ve tedavisi

Beyincik Sarkması Nedir?

Beyincik sarkması oldukça az teşhis edilen hastalıklardan birisidir. Hastalık kendisini kolay belli etmediğinden dolayı az teşhis edilse de yaşanma sıklığı sanıldığından daha fazla olan bir hastalıktır. Doğumsal bir anomali olarak tanımlanan hastalık genellikle akraba evliliği, kan uyuşmazlığı ve hamilelik esnasında annenin maruz kaldığı ilaçlar sebebiyle ortaya çıkıyor. Tedavi edilmediği süreçte ani ölümlere neden olan ve Chiari hastalığı olarak da bilinen rahatsızlığın 4 tipi bulunuyor.

Beyincik tabanının omurilik kanalına taşması ile meydana gelen rahatsızlık uzun bir süre sonra ortaya çıkabiliyor.  Hastalık doğumsal olsa da bulguları genellikle 20 ila 30 yaş aralığında gözlemleniyor. Beyincik sarkması için uygulanan genel tedavi cerrahi olsa da sarkmanın boyutuna ve durumuna göre değişik tedaviler denemek mümkün oluyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanan beyincik sarkması için yapılan erken teşhis hayat kurtarıyor.

Beyincik Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Beyincik sarkmasının semptomları erken dönemlerde ortaya çıkmaz. Belirtiler genellikle yetişkinlik döneminde kendini göstermeye başlar. Bu durumun en temel sebebi bölgede oluşan basının artması ve omurilik içerisinde ortaya çıkan kistin çeşitli bulguları ortaya çıkarmasıdır. Beyin sapı, omurilik ve beyincik bu sarkmadan etkilenen bölgeler arasında yer alır. Etkilenen bölge ve etki derecesi bulguların değişmesine neden olur. Beyincik sarkması sonucunda beyin sapı etkilendiği zaman yutma zorluğu, uyku apnesi ve öğürme refleksinin kaybolması gibi sorunlar ortaya çıkar. Eğer sarkma sonucunda etkilenen kısım beyincik ise denge kaybı, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkar. Beyincik sarkması omuriliği etkiliyorsa kollarda uyuşma ve güç kaybı ile birlikte sıcak - soğuk ayrımını yapamama gibi sonuçlar ortaya çıkar.

Beyincik Sarkması Tedavisi

Sarkma sonucundan etkilenen bölgelerin hepsi insan hayatı açısından önemli alanlar olduğundan dolayı bu rahatsızlığın tedavi edilmesi şarttır. Beyincik sarkması duruma göre takip altında tutulsa da 10 mm ve üzerinde meydana gelen sarkmalarda cerrahi müdahale yapılması gerekir. Ameliyat olmasına gerek görülmeyen hastaların 6 aylık periyodlarla takip edilmesi gerekmektedir. Mikrocerrahi yöntemlerle yapılan beyincik sarkması ameliyatı risk oranı oldukça az ameliyatlardan birisidir. Ameliyattan kaçınmak kişinin yatağa bağlı kalmasına ya da aniden hayatına kaybetmesine neden olacağından ötürü doktorun uygun gördüğü durumlarda müdahale edilmesi gerekir.