Bel kayması belirtileri ve tedavisi

Bel Kayması

Omurlar belirli bir sıraya göre dizilen, insan iskeletinin temelini oluşturan yapılardır. Omurlar birbirlerine disk ve fasetler ile bağlanırlar. Bel kayması bir omurların birbirleri üzerinde öne veya arka kayması sonucunda ortaya çıkar. Bu kayma sonucunda omurga kanalı içerisinde bulunan sinirler üzerinde baskı oluşur. Oluşan baskı gerilime neden olur. Bel fıtığı ile benzer özellikler gösteren bel kayması uzun vadede oldukça büyük sorunlara yol açabilir.

Bel Kayması Neden Olur?

Bel kayması bölgede doğumsal fizyolojik sorunların olması, travmalar, ağır kaldırma, ani hareket etme, romatizma ya da eklem iltihabı gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Spor yapanlar kendilerini zorladıkları zaman bu zorlamaya bağlı olarak stres kırıkları meydana gelir. Bu ufak kırıklar bel kaymasına neden olur. Yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan bel kaymasının nedeni ise omurlar arasında bulunan disklerin yapısının bozulması olabilir. Jel yapıda olan disklerin yapısında yaşa bağlı olarak değişimler meydana gelir. Bu değişimler sonucunda omurlar sürtünmeye ve birbirlerini yıpratmaya başlar. Bu yıpranmanın sonucunda ise bel kayması ortaya çıkar.

Bel Kaymasının Belirtileri Nelerdir?

Bel ağrısı, hareket güçlüğü, bacaklarda kuvvet kaybı ve uyuşma hissi, sırt ve kalça bölgesinde karıncalanma gibi belirtiler bel kaymasını işaret ediyor olabilir. İlerleyen bel kaymasında omurga eğriliği, idrar ve dışkı kontrolünü kaybetme, yürüyememe gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bel kayması uzun vadede ciddi sorunlara yol açabilir. Kişiler yürümede zorlanabilirler. Sık sık dinlenme ihtiyacı hissedenlerin mutlaka bir doktora gözükmesinde fayda vardır.

Bel Kayması Tedavisi

Bel kaymasında ilk olarak ilaç, enjeksiyon ve fizik tedavi gibi tedavi yöntemleri tercih edilir. Tedavinin nasıl olacağı kaymanın ciddiyetine göre belirlenir. Eğer omurlar arasında ciddi hareketlilik fark edilirse cerrahi müdahaleye karar verilir. Bel kayması ameliyatı halk arasında korkulan operasyonlar arasında yer alsa da uzman hekimler tarafından yeni teknikler ile yapılan ameliyatlarda başarı oranı oldukça yüksektir. Omur kaymasının olduğu bölgedeki sinirlerin üzerindeki basıyı kaldıran cerrahi müdahale sonrasında hastaların yaşam kalitesinde artış gözlemlenmektedir. Cerrahi müdahale sonrasında kişinin iyileşme sürecini hızlandırmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları da yapılmaktadır.