Mikrocerrahi Nedir?

Günümüzde sürekli gelişen teknoloji sağlık dünyası için de fayda sağlıyor. Zaman ilerledikçe ameliyat teknikleri gelişiyor, cihazlar cerrahın ve hastanın işini daha da kolaylaştırıyor. Mikrocerrahi teknik teknolojinin ilk geliştiği zamanlarda bize kazandırılan bir yöntem. Ortaya çıkışı 50 yıl öncesine dayanıyor. Yani aslında eski bir yöntem. Ancak geliştirilme aşaması oldukça uzun yıllar alan bu yöntem ülkemizde ise ilk kez 1978 yılında uygulanıyor. Hala daha hastayı açık ameliyattan kurtarması ve mikroskop sayesinde güvenli ve konforlu bir ameliyat süreci yaşatması nedeniyle mikrocerrahi tüm dünyada tercih ediliyor.

Mikrocerrahi yöntem birçok cerrahi branşta başvurulduğu gibi beyin, sinir ve omurilik cerrahisi alanın da vazgeçilmez bir parçası durumunda. Özellikle bel fıtığı, boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, bel kayması, kanal daralması ve beyin tümörü hastalıklarında birçok beyin cerrahı mikrocerrahi yöntemi tercih ediyor. Öyle ki beyin cerrahisinin ana prensibi mikrocerrahidir desek yanlış olmaz.

Mikrocerrahi Nasıl Yapılır?

Mikrocerrahi çok küçük kesi açılarak mikroskop yardımıyla bu küçük kesiden ameliyat alanının gözetlenip tamir işleminin yapılmasıdır. Açık ameliyatlardaki gibi büyük yaralar açılmadığı için özellikle ameliyat sonrası iyileşme sürecinde hastaya oldukça fayda sağlar. Hasta daha az ağrı hisseder ve daha hızlı iyileşir. Cerrahın daha güvenli ve konforlu çalışmasına olanak tanır. Detaylı görüntüleme imkanı dokuların hasar görmesinin önüne geçer. Komplikasyon oranı açık ameliyatlara göre çok düşüktür. İnsizyon küçük olduğu için enfeksiyon riski de en aza indirilmiş olunur.

Mikrocerrahi Yöntemin Avantajları

  • Hasta daha hızlı iyileşir,
  • Daha az ağrı hisseder,
  • Daha küçük ve estetik yara izi olmasını sağlar.
  • Ameliyat alanını büyütür ve cerrahın rahat çalışmasını sağlar.
  • Komplikasyon riskini düşürür.
  • Doku hasarı olasılığını düşürür.