Boyun Fıtığı Neden Olur?

 

Boyun fıtığı omurlar arasında yer alan disklerin dejenerasyonu olarak adlandırılan ve aşamalı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Omurlar arasında yer alan diskler omurların hareketini sağlar. Diskler hareket eden omurların birbirleri ile sürtünmemesini ve sürtünmeye bağlı olarak aşınmamasında etkilidir. Diskler sayesinde hem hareket kolaylığı hem de konfor sağlanır. Disk dejenerasyonu genellikle yaşlanmaya bağlı olarak yıpranma ile ortaya çıkar. Yaşın ilerlemesi ile birlikte diskler içerisinde yer alan su azalır. Bu durum disklerin esnekliğinin azalmasına neden olur. Esnek olmayan diskler bükülmeye ya da yırtılmaya daha yatkın oldukları için sorun çıkarma olasılıkları artar.

Hareketlere Dikkat Etmenin Önemi

Ağır kaldırmak ya da ani hareketlerde bulunmak boyun fıtığının en temel nedenleri arasında yer alır. Kalça ve bacak kaslarını kullanırken ani hareketlerde bulunmak, çömelme hareketi yapmadan öne doğru eğilerek ağır kaldırmak, öne ya da yana doğru uzanırken ani davranmak boyun fıtığı oluşmasına neden olabilir. Düşme, sırt ya da boyun bölgesine darbe alma gibi travmatik durumlar da boyun fıtığı oluşmasına neden olabilir.

 

Çalışılan işe ya da yaşam şekline bağlı olarak meydana gelen ve sürekli tekrarlayan duruş bozuklukları da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili bir rol oynar. Öne doğru kayarak oturmak ya da durmak, sürekli ani hareketler yaparak çalışmak ya da kontrolsüz bir şekilde spor yapmak boyun fıtığını tetikler. Fiziksel olarak zorlayıcı bir işte çalışanlar ya da antrenman yapanlar hareketlerine dikkat etmelidir. Boyun ağrılarını rahatlatmak amacıyla yapılan boyun kütletme hareketi boyun fıtığına neden olabilir. Boyun bölgesinde zorlayan bu hareketler boyun bölgesinde yer alan disklerin aşınmasına ya da şekil değişmesine neden olabilir. Rahatlattığı düşünülen hareketler uzun vadede disklerin yıpranıp fıtığa neden olmasında etkilidir.

Kilo ve Fıtık İlişkisi

Sağlıklı beslenmemek aşırı kilolu olmaya neden olabilir. Kilolu kişilerde vücudun bütün ağırlığını taşıyan omurgada daha fazla sorun ortaya çıkabiliyor. Fazladan yük taşıyan omurgada meydana gelen sorunlar arasında ağırlık merkezinin değişmesi ve kiloya bağlı duruş bozukluğu gibi durumlar yer alır. Kiloya bağlı ortaya çıkan bu durumlar kısa vadede olmasa da uzun vadede boyun fıtığı oluşmasında etkili bir şekilde rol oynamaktadır.

 

Fazla ve kontrolsüz yemek yemek haliyle aşırı kilo alımına neden oluyor. Kilo tüm vücuda olduğu gibi boyuna da ekstra yük demek. Omurganın taşıdığı yükün artması duruş bozukluğuna, ağırlık merkezinde sapmaya, artan yükle yapılarda yıpranmalara yol açıyor. Bu sorun yıllar içinde boyunda düzleşme, diskler ve eklemlerde yıpranma ile sonrasında boyun fıtığı oluşumuna neden olabiliyor.